rumos tál
2005.01.31. 08:01
Rumos tál
Befőzés helyett cukorral, és alkohollal is tartósíthatjuk gyümölcseinket, amelyek vendégek számára különleges finomság, tortába, süteményekbe kiváló, betegek számára étvágyhozó.
Több féle gyümölcsöt, amilyen éppen érik, nagy 5 literes üvegekbe rakjuk. Legalulra szamócát rakunk, megszórjuk cukorral, majd leöntjük rummal. Azután, amikor már beérett a cseresznye, akkor azzal kiegészítjük stb. Alma és körte kivételével bármilyen gyümölcsöt használhatunk. A nagyobb méretű gyümölcsöket (barack, szilva) felvagdossuk, kimagozzuk.
1 kg gyümölcshöz általában 1 kg cukrot, és 0,25 vagy 0,5 liter rumot számítsunk. Amikor beletesszük az éppen érő gyümölcsöt, akkor fedővel, vagy pergamennel lekötjük, és hűvös helyen tartjuk, amíg a következő gyümölcsféle beérik. Ha megtelt az edény, akkor fakanállal megkavarjuk, és továbbra is hűvösön tároljuk.
Rum helyett rizspálinkát, tiszta alkoholt is használhatunk, de más - ízesített alkohollal - ne próbálkozzunk, mert elrontja a gyümölcsök ízét. A sokféle pompás illat és íz összevegyülése olyan nagyszerű, hogy kárpótol azért, hogy az alsó rétegben nyugvó szamóca esetleg összetörik.
|