sárgabarckdzsem
2005.01.31. 07:52
Sárgabarackdzsem
Jó érett, de még ép kajszibarackot veszünk hozzá, megmossuk, kettévágjuk, kimagvaljuk, majd a héjáról a legkisebb sérülést, barna foltot is levágjuk, eltávolítjuk. Megmérjük, befőzőlábasba öntjük, és minden kiló barackra 40 dkg kristálycukrot szórva másnapig állni hagyjuk. Utána az alját fölhevítjük, és főzni kezdjük. A forrástól számítva kb. 20 percig hagyjuk a tűzön. Akkor jó, ha a habját már elfőtte, de a dzsem színe még szép világossárga. Ha sok barackot főzünk, akkor inkább kisebb adagokban - 4-5 kilónyit egyszerre, - készítsük, mert különben megbarnul, azaz karamellizálódik. Végül a tűzről lehúzva csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és üvegekbe töltve, lekötözve szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Több a munkánk vele, de kevesebb - kilónkén 30-35 dkg - cukor kell hozzá, ha a barackot meghámozzuk. Ilyenkor a gyümölcsöt egy pillanatra forró vízbe mártjuk, és a héját egy mozdulattal lehúzhatjuk róla.
|