dzsem
2005.01.31. 07:49
Allergia, hiperaktivitás
Világszerte a legszélesebb körben alkalmazott tartósítószer a benzoesav és sói, mivel előnye az alacsony ára, ugyanakkor egészségügyi szempontból hátrányos erős allergizáló tulajdonsága. A hiperaktív gyermekeknél, akik agresszívek, könnyen sírva fakadnak, nyugtalanok, nem tudnak koncentrálni, gyakori a tartósítószerek, adalékanyagok iránti túlérzékenység is. Ilyen esetben csak természetes anyagokat alkalmazzunk! Cukor helyett mézet Eperdzsem nyersen
vagy édesítőszert
A nagy mennyiségű kristálycukor helyett a méz kevesebb energiát tartalmaz, így fogyókúrázók is bátrabban fogyaszthatják, valamint értékes ásványi anyagai mellett a hangyasavtartalma hosszabb tartósítási folyamatot tesz lehetővé. Ha vonalainkra szeretnénk vigyázni, vagy cukorbetegségben szenvedünk, nem feltétlenül kell lemondanunk a házi lekvárról, dzsemről vagy befőttről. Két szempontot kell szem előtt tartanunk. Egyrészről a cukrot, mézet fel kell váltanunk édesítőszerrel, mellyel ugyanúgy elkészíthetjük a kívánt finomságot, valamint ki kell számolnunk, hogy adott mennyiségű lekvár pontosan mennyi szénhidrátot tartalmaz (az édesítőszeren kívül a gyümölcs cukortartalmáról se feledkezzünk meg). Lekvárok esetében 1 kg gyümölcsöt 30-60 dkg cukorral érdemes elkészíteni, míg édesítőszerek esetében a por alakúakkal 20 dkg-ot vagy a folyékonyból pedig 2 evőkanállal számítsunk.
|